Meer over aandoeningen

Wil je meer weten over fysieke klachten waar ik in de praktijk veel mee werk? Kijk dan in onderstaande lijst. Staat jouw specifieke klacht er niet tussen? Neem dan contact op voor de mogelijkheden. Deze lijst bevat alleen de klachten die vaak voorkomen, maar er is veel meer mogelijk.

Behandeling van fysieke en mentale klachten in Gouda

Allergie

Veel mensen reageren op voeding of stoffen in de lucht of in huis. Soms zijn de klachten heel duidelijk, zoals eczeem of astma. Maar er zijn ook klachten die niet zo duidelijk door een allergie komen. Dit zijn sluimerende en langdurige klachten als hoofdpijn, rugpijn, chronische vermoeidheid en leer- of gedragsproblemen.

 

Bij een reactie op voeding is het belangrijk onderscheid te maken tussen een allergie en een intolerantie. Bij een allergie is er sprake van een reactie van het immuunsysteem, die probeert een “indringer” te verjagen. Bij een intolerantie is er een probleem in de vertering van voedsel, bijvoorbeeld door een tekort aan enzymen. Ook schimmels en ontstekingen kunnen de spijsvertering verstoren.

 

Het is niet altijd duidelijk door welke stof een allergische reactie wordt veroorzaakt. Sommige mensen moeten flink puzzelen met hun voeding om er achter te komen. En sommige mensen weten via een allergietest waarvoor ze allergisch zijn. Maar dan komt het voor dat zelfs als ze deze stoffen ontwijken, ze allergische klachten blijven houden. Dan is er dus nog iets anders aan de hand. Met kinesiologie kunnen we de allergenen vinden en je lichaam er weer mee in balans brengen.

 

Een reactie van het immuunsysteem op een allergeen is te vergelijken met een reactie op een virus of bacterie. Een virus of bacterie is met een paar dagen verjaagd. Maar met een allergeen komt het lichaam misschien wel dagelijks in contact. Dit kost het lichaam dus heel veel energie. De afweer gaat omlaag, wat zich kan uiten in allerlei klachten en vatbaarheid voor virussen. Hierdoor kunnen ook chronische klachten ontstaan, zoals steeds terugkerende oorontstekingen. Maar door de lage afweer kunnen ook vage klachten ontstaan, zoals moeheid of hoofdpijn.

 

Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat veel allergieën worden veroorzaakt door fenolen. Dit zijn bepaalde combinaties van moleculen die onderdeel zijn van veel stoffen. Deze fenolen zitten in natuurlijk voedsel, stuifmeel, E-nummers en andere chemische stoffen. Een fenol werkt als een zogenaamde hapten. Een hapten hecht zich aan een natuurlijke stof uit het lichaam. Het lichaam herkent vervolgens deze stof niet meer en wekt een nadelige afweerreactie op. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben fenolen in verband gebracht met een breed scala aan klachten. Voorbeelden zijn spier- en gewrichtspijnen, hoofdpijn, chronische vermoeidheid, verhoogde bloeddruk en ademhalingsproblemen. Bij kinderen blijken fenolen te leiden tot hyperactiviteit, leer- en gedragsproblemen en zelfs autisme.

 

Met kinesiologie kunnen we opsporen welke stoffen tot een reactie leiden, en je lichaam er weer mee in balans brengen. Ook onderliggende oorzaken in immuunsysteem of spijsvertering kunnen worden aangepakt.

Intolerantie

Intolerantie betekent letterlijk “onverdraagzaamheid”. Het lichaam kan een stof dus niet verwerken. Bij een voedselintolerantie is er sprake van een tekort aan een bepaald enzym. Een veel voorkomende intolerantie is die voor lactose. Dat betekent dat er een tekort is aan het enzym lactase. Als er een tekort is aan een enzym ontstaan er vaak darmklachten.

 

Ook heel bekend is de gluten-intolerantie (coeliakie). Het lichaam heeft dan een probleem met de vertering van de gluten (eiwitten) in granen. Bij deze intolerantie is er vaak sprake van een beschadiging aan het slijmvlies in de darmen.

 

Bij een intolerantie kan er ook sprake zijn van een probleem in een ander deel van de spijsvertering, bijvoorbeeld het onvoldoende functioneren van lever of nieren. Geneesmiddelen kunnen dan tot een sterkere reactie dan normaal leiden.

 

Welk deel van de spijsvertering onvoldoende functioneert, kan met kinesiologie worden opgespoord en gestimuleerd. Hierdoor kan de productie van enzymen toenemen, de darmen herstellen of organen beter gaan werken.

Schimmel

Schimmels in de darmen komen vaak voor en kunnen voor veel klachten zorgen. Ze kunnen de spijsvertering verstoren, het slijmvlies beschadigen, tot allergieën leiden en daarmee voor veel buikpijn en verstoring van ontlasting zorgen. Wat minder bekend is, is dat schimmels in de darmen toxines afgeven die via het zenuwstelsel naar de hersenen gaan. Het effect daarvan is beperkte concentratie of geheugen, of emotionele schommelingen zoals woede-uitbarstingen.

 

In de darmen hoort een gezonde flora van goede bacteriën te zitten. Slechte bacteriën zijn er ook altijd. Twee bekende veroorzakers van problemen zijn de candida albicans en de aspergillus niger. De candida zit eigenlijk in iedere darm. De aspergillus niger is een schimmel die kan zitten in hooi, compost, vochtige wanden en voedingsstoffen als aardappelen, uien en pinda’s. Als de bacterie cultuur in de darm sterk is, ontstaat er geen probleem. Maar als de bacteriën verzwakt zijn, door bijvoorbeeld antibiotica of stress, dan krijgen de slechte bacteriën de overhand en kunnen ze uitgroeien tot schimmels. De schimmeldraden hechten zich aan de slijmvliezen in de darmen. Hierdoor kunnen problemen met de vertering van voedsel ontstaan. De slijmvliezen in de darmen zijn verbonden met het totale slijmvliessysteem van longen, keel, neus, huid. Problemen in de darmen kunnen dan ook leiden tot astma of eczeem. Ook schimmelnagels komen vaak voor bij een schimmel in de darmen.

 

Met kinesiologie kan worden opgespoord om welke schimmel het gaat. De reactie in het lichaam erop kan worden ontstoord. Voor het opruimen van een schimmel is vaak een supplement nodig met natuurlijke stoffen die de schimmeldraden kunnen afbreken. Vervolgens moet de darmflora weer worden hersteld om herhaling van het probleem te voorkomen.

Spijsvertering

Als je spijsvertering niet in orde is, kan dat tot best overheersende klachten leiden. Buikklachten zijn vaak het meest duidelijk, maar ook vermoeidheid, concentratieproblemen en emotionele schommelingen komen vaak voor. De oorzaken die onder een rommelende spijsvertering liggen, zijn divers. Het meest voorkomend zijn allergieën, intoleranties en schimmels. Soms speelt er een combinatie hiervan. Ook je “onderbuikgevoel” kan een rol spelen De darmen en je onderbuikgevoel hebben veel met elkaar te maken. Als je er slecht contact mee hebt, of je negeert het te lang, of je gevoel en verstand zijn met elkaar in conflict, dan heeft dat zijn weerslag op je darmen.

Met kinesiologie kunnen we de klachten en onderliggen oorzaken opsporen en met elkaar in balans brengen.

Ontstekingen

Klachten met ontstekingen zijn heel divers, zoals reuma, ziekte van Crohn of vaatziekten. Chronische vormen van ontstekingen ontstaan vaak door een overspannen immuunsysteem, een slechte bacteriecultuur in de darmen, overgewicht of stress.

Ontstekingen zijn een uiting van het immuunsysteem. Op een bepaalde plek in het lichaam, de oorzaak, geeft het immuunsysteem ontstekingsstofjes af. Deze stofjes worden via de bloedbaan vervoerd en kunnen zo op veel plekken ontstekingen veroorzaken. Er kan sprake zijn van een overspannen reactie, waardoor er veel ontstekingsstofjes komen. Of er zijn te weinig stofjes die de ontsteking weer moeten remmen. Waardoor ontstaan de ontstekingen? Een mogelijkheid is emotionele stress. Bij stress komt namelijk adrenaline vrij, die zorgt voor het vrijkomen van ontstekingsstofjes. Vetweefsel zorgt voor dezelfde reactie: cellen laten ontstekingsstofjes vrijkomen. Een andere mogelijkheid is allergieën. Allergieën kunnen ervoor zorgen dat het immuunsysteem overspannen raakt, doordat het constant in actie moet komen. Ook kan het lichaam een tekort aan bouwstoffen hebben, waardoor de schade niet gerepareerd kan worden.

 

Met kinesiologie kunnen we de fysieke factoren als ontstekingsstofjes en bacteriën opsporen en corrigeren. Ook factoren die klachten beïnvloeden, als stress of gedragspatronen, kunnen worden gekalmeerd.

Spieren en gewrichten

Iedereen heeft wel eens spierpijn of een verrekking. Als de klacht niet met een normale hersteltijd bijtrekt, dan is er meer aan de hand. Oorzaken die ik vaak tegenkom zijn stress of opgeslagen associaties, reactie op een tetanus vaccin (zelfs uit de kindertijd) of een gedragspatroon waarin je lichaam je wil terugtrekken.

 

Als je spieren verkrampt of gespannen zijn, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat het probleem in de gespannen spier zit. Het is namelijk zo dat zwakke spieren ervoor kunnen zorgen dat gerelateerde spieren verkrampt raken.

Bij een gespannen spier ben je geneigd om op die spier te werken en deze te kneden of te rekken om ervoor te zorgen dat de spier zich ontspant. Maar zit het werkelijke probleem in een andere, zwakke spier, dan zal de spanning steeds terugkeren. Het is dan zaak om de zwakke spier te versterken en pas daarna, als het nog nodig is, de gespannen spier te laten ontspannen.

Een langdurig te gespannen of te zwakke spier kan spanning op je skelet veroorzaken, zodat je klachten in je botstructuur kunt krijgen.

 

Met kinesiologie kunnen we de fysieke factoren als spieren, pezen en signaalstofjes opsporen en corrigeren. Ook factoren die onder de klachten liggen, als stress of gedragspatronen, kunnen worden gekalmeerd.

Vermoeidheid en burn-out

Een bekende relatie met moeheid of burn-out is stress op het werk. De vraag is dan natuurlijk waarom je werk voor jou zo stressvol is. Misschien zit je vast in een gedragspatroon, bijvoorbeeld door een oude ervaring. Als dat patroon doorbroken wordt kun je een andere houding ten opzichte van je werk aannemen. Ook is het mogelijk dat een chemisch proces oorzaak van de vermoeidheid is. Bijvoorbeeld een gebrek aan het stofje serotonine, dat stemming en gedrag reguleert. Ook is serotonine een voorloper van melatonine, dat je nodig hebt om te kunnen slapen. En slaap je slecht, dan wordt je meer moe en daalt je belastbaarheid. Serotonine zit voor een belangrijk deel in je darmen. Een ontregeling in de zenuwcellen daar kan dus gevolgen hebben voor je stemming. Nog een andere mogelijkheid is een afwijking in de werking van je schildklier. Ook je schildklier kan zorgen voor depressie of burn-out.

 

Wat ik in de praktijk vaak tegenkom, maar wat niet zo bekend is, is een probleem met vitamine C. Een stof die je lichaam voor een lange lijst aan processen nodig heeft. Toch komt het regelmatig voor dat mensen hier slecht op reageren. En aangezien vitamine C onder andere een belangrijke rol speelt bij de energieaanmaak in je cellen, word je dan moe.

 

Ook een veel voorkomende boosdoener is het Epstein Barr virus, het virus dat Pfeiffer veroorzaakt. Wat weinig mensen weten, is dat 90% van de mensen dit virus krijgt. Verreweg de meesten maken het door als een soort griep. Slechts een klein deel ontwikkelt het ziektebeeld dat de stempel Pfeiffer krijgt. Maar het vervelende van dit virus is, dat het nooit meer uit je lichaam gaat. In tijden van een verlaagde belastbaarheid kan het reactiveren. Dus ook al heb je naar jouw weten nooit Pfeiffer gehad, dan kan dit virus toch een oorzaak van je vermoeidheid zijn.

 

Met kinesiologie kunnen we alle mogelijke oorzaken opsporen en met je lichaam weer in balans brengen.

Ziekte van Lyme

Over de ziekte van Lyme en de klachten die erbij horen, kun je een boek vol schrijven. Dat ga ik hier niet doen. Ik wil hier alleen aangeven dat ik vaak werk met mensen die deze ziekte onder de leden hebben. Met kinesiologie kun je lichaam en energie sterker maken om de bacterie die onder deze ziekte ligt, aan te pakken. Daarnaast is het nodig om kruiden te nemen die de bacterie doden. Voor het behandelen van deze ziekte heb je wel een lange adem nodig. Hou rekening met een jaar. Wat niet wil zeggen dat er veel behandelingen nodig zijn. Wel veel tijd om de kruiden te slikken en je lichaam de tijd te geven te herstellen.

De ziekte van Lyme is moeilijk aan te tonen met onderzoeken. Ook als de bacterie niet is aangetoond, kun je bij mij terecht. Ik kan testen of deze bacterie bij jou een rol speelt, of dat er een andere oorzaak onder je klachten ligt.