Leerproblemen en allergieën

6-10 -2021

Veel kinderen die ik behandel voor leerproblemen hebben last van allergieën. De oorsprong hiervan ligt vaak bij de geboorte en het effect op het maag/darmkanaal (zie hierover mijn eerdere blog). Een allergie kan een hele duidelijke reactie geven, zoals eczeem, astma of buikpijn. Maar een allergie kan ook meer sluipende klachten geven zoals vermoeidheid, èn leer- en gedragsproblemen. Hoe dat komt? Dat ligt aan histamine, een stof die vrijkomt bij een allergische reactie.

 

Bij een allergische reactie geven cellen histamine af. Hierdoor ontstaat de zichtbare reactie zoals jeuk, huiduitslag of een verstopte neus. Maar histamine is ook een neurotransmitter, een stof dus die een functie in het zenuwstelsel heeft. Wat doet histamine dan in het brein? Het heeft een rol in het slaap/waak ritme en kan dus zorgen voor problemen met in slaap vallen of doorslapen. Ook werkt het in het stress systeem, en zorgt voor gevoelens van angst en bezorgdheid. Specifiek in het kader van leren heb je histamine nodig om iets nieuws te leren. Histamine maakt het mogelijk dat je informatie vergelijkt met wat er al in je geheugen zit, en zo relaties kunt leggen.  

 

Misschien heeft jouw kind zichtbare allergische reacties en weet je dus dat er een allergie speelt. Misschien weet je van geen allergie, maar heeft je kind wel problemen met leren, met slapen of met gevoelens van angst. Dan kan er dus toch een allergie spelen!

 

En hoe kom je er nou achter of er sprake is van een allergie, en welke dan? Je kunt natuurlijk een test laten doen via bloed of pleisters op de rug. Hiermee worden vaak wel allergieën gevonden, maar helaas niet altijd en zeker niet voor de minder bekende allergenen. Ook kun je een eliminatiedieet volgen. Dat houdt in dat je eerst een heel streng dieet volgt met alleen producten die in principe geen allergische reactie veroorzaken. Vervolgens ga je stap voor stap nieuwe voedingsmiddelen introduceren. Krijg jij, of je kind, klachten dan heb je een boosdoener gevonden. Al met al wel een heel gedoe.

 

Het makkelijkst is de allergenen opsporen met kinesiologie. Daarmee kun je voor iedere stof uittesten of het een reactie geeft. Het helpt natuurlijk al als je weet wat je moet vermijden. Nog belangrijker, met kinesiologie kun je de reactie op een allergeen sterk verminderen of zelfs laten verdwijnen. Dat is nog fijner natuurlijk.

 

Toen mijn kinderen klein waren, kende ik kinesiologie nog niet. Dat had ons een hoop ellende en werk gescheeld. Nu heeft mijn (inmiddels 18-jarige) dochter chronische Pfeiffer. Dat zorgt ervoor dat haar immuunsysteem uit balans is en er onverwacht nieuwe allergieën kunnen opduiken. Voor de gekste stoffen. Dus soms doen wij al testend boodschappen bij de supermarkt 😉. Dat gaat natuurlijk best ver en is alleen nodig voor deze ingewikkelde uitzonderingen. Verreweg de meeste allergenen kan ik gewoon opsporen in mijn praktijk.

 

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jou of je kind? Aarzel dan niet en neem contact met me op.

 

En dat we de Pfeiffer bij mijn dochter niet chronisch laten zijn, dat spreekt voor zich. Maar dat is een ander verhaal 😊.