De geboorte en leerproblemen

24-9 -2021

Hoe was de geboorte van jouw kind? Het antwoord zal niet vaak zijn dat het een aangename gebeurtenis was. Een geboorte is voor zowel moeder als kind best heftig. En dat geeft ook niet, het hoort er bij. Maar wat nou als het kind het toch even benauwd heeft gehad? In mijn praktijk kom ik deze oorzaak vaak tegen bij kinderen met leerproblemen, moeite met sociale interactie of buikklachten. Hoe dat komt, leg ik je in deze blog uit.

Benauwdheid kan ontstaan door een te lange of te snelle bevalling. Een teken is bijvoorbeeld dat het hartje even wegvalt of onregelmatig wordt tijdens de weeën. Ook een tang- of pompverlossing kan leiden tot benauwdheid. En het meest zichtbaar is dit als de navelstreng om de nek zit.

Bij benauwdheid verandert de bloedsomloop, omdat het lichaam de nog beschikbare zuurstof naar de vitale organen wil sturen zoals het brein, hart en longen. Er gaat dan minder bloed naar de darmen. Dan ontstaat er een onbalans tussen in de zuurstoftoevoer en het zuurstofverbruik in de darmen. Cellen kunnen hierdoor kapot gaan. Vooral de slijmvlies barrière wordt aangetast en bij aanhoudende benauwdheid kan ook de darmwand worden aangetast.

Als de bloedsomloop weer op gang komt, ontstaat er, tegenstrijdig genoeg, opnieuw beschadiging. Er wordt dan namelijk meer stikstof aangemaakt. Stikstof zorgt ervoor dat de aderen verwijden, om de bloedtoevoer te stimuleren. Maar bij benauwdheid ontstaan zuurstofradicalen. Deze gaan een verbinding aan met stikstof en er ontstaat peroxynitriet. Deze stof kan leiden tot celbeschadiging en celdood. Ook de bloed-brein-barrière kan hierdoor beschadigen waardoor deze meer doorlaatbaar wordt.

Door al deze beschadigingen komt het immuunsysteem in actie en gaat ontstekingsstofjes afgeven. De ontstekingen zorgen opnieuw voor zuurstoftekort in de cellen en zo wordt het probleem nog groter.

Best een ingewikkeld verhaal, en waartoe leidt dit dan? De meest voorkomende consequentie is een probleem in de darmen. Door de schade is het milieu voor goede bacteriën niet prettig en kunnen slechte bacteriën en schimmels de overhand krijgen. Dit leidt tot bijvoorbeeld buikpijn of een slechte spijsvertering. Wat misschien minder bekend is, is dat dergelijke problemen in de darmen een gevolg in de hersenen hebben. Het meest zichtbaar is dit in emotionele uitbarstingen, zoals boosheid. Maar ook moeite met concentreren en geheugen ontstaan hierdoor.

De darmen is dan ook een goed startpunt om aan dergelijke klachten te werken. Schimmels opruimen, de darmflora herstellen en zo nodig ook de darmwand. Dit leidt vaak al tot heel veel verbetering. Natuurlijk voor klachten als buikpijn. Maar er ontstaat ook meer rust en balans in emoties. Ook concentratie en geheugen verbeteren. Omgekeerd: als je de darmen niet herstelt, wordt het nooit beter. Allerlei andere behandelingen hebben dan minder effect. Meestal prioriteit #1 dus!

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw kind? Aarzel dan niet en neem contact met me op.

Behandeling kind