HPU, een aandoening onder veel aandoeningen

29-6-2021

HPU is een vrij onbekende aandoening, die voor een scala aan klachten kan zorgen. Het meest voorkomend zijn vermoeidheid, klachten aan spijsvertering en aan spieren. HPU kan de onderliggende oorzaak zijn van bijvoorbeeld reuma of ME. Hoog tijd voor mij om hierover een stukje kennis te verspreiden. Misschien is HPU het ontbrekende puzzelstukje in jouw gezondheid!

HPU is de afkorting van een naam die ik je zal besparen ­čśë. Waar het om gaat is dat er iets mis gaat in het proces van aanmaak van rode bloedlichaampjes. Dit proces bestaat uit veel stappen. Als het proces mis gaat, ontstaan er bijproducten. Deze complexen binden zich aan zink en de actieve vorm van vit. B6. Als het proces structureel mis gaat, ontstaat er een tekort aan deze nutri├źnten. En daarmee een verstoring in alle processen waar je deze stoffen voor nodig hebt. Het lichaam gaat compenseren met andere nutri├źnten, waardoor ook andere stoffen opgebruikt gaan worden. Doordat problemen in de spijsvertering ontstaan ga je ook minder vitaminen en mineralen opnemen, waardoor de tekorten nog groter worden. En dan ga je ook nog eens stoffen opslaan in plaats van ze te gebruiken of verwerken, zoals koper of afvalstoffen.

 

Dit hele in elkaar grijpende proces zorgt ervoor dat je in een vicieuze cirkel terecht komt, die je steeds verder omlaag trekt. De lijst van klachten die je er van kunt krijgen is zo lang als je arm, maar de klachten zijn op het gebied van:

  • Vermoeidheid/bloedarmoede
  • Spieren: aanmaak van spierweefsel en aanspanning van spieren
  • Vrouwelijke hormonen, met bijvoorbeeld PMS, moeite met zwanger worden, extreme misselijkheid tijdens zwangerschap
  • Allergie├źn of een verlaagd histamine gehalte
  • Spijsvertering
  • Schildklierproblemen
  • Stemming (meer stress, minder lekker in je vel)
  • Immuunsysteem, met een moeite om virussen te bestrijden of verhoogde ontstekingen
  • Type II diabetes
Behandeling van fysieke en mentale klachten in Gouda

Hoe ontstaat HPU?

HPU kan een aantal oorzaken hebben. Vastgesteld is dat je een genetisch defect kunt hebben om de enzymen te maken die je nodig hebt in het proces van aanmaak van rode bloedlichaampjes. Een andere belangrijke oorzaak is een onbalans in het stikstof gehalte in je lichaam. Stikstof speelt een rol in belangrijke processen in je lichaam, maar is op zichzelf heel toxisch. Je lichaam moet dit heel nauwkeurig reguleren. Deze regulatie kan misgaan bij bijvoorbeeld een trauma, ongeluk of operatie. Ook een langdurige/zware infectie kan stikstof uit balans halen (denk aan bijvoorbeeld de ziekte van Lyme of Pfeiffer).

Hoe is HPU te behandelen?

Bij de behandeling van HPU moet je eerst uit de negatieve spiraal komen. Hiervoor is het nodig vit. B6 en zink te slikken, in een kwalitatief goed opneembare vorm natuurlijk. Hier begin je als eerste mee. Vaak heeft je lichaam ook ondersteuning nodig in bijvoorbeeld het verwijderen van toxische stoffen, versterken van de lever of het herstellen van de darmen. Ook zijn vaak extra mineralen nodig.

 

In mijn behandelingen verschilt de volgorde van deze extra ondersteuning. Het gaat om jouw lichaam, de fase van jouw ziekte en welke zwaktes er bij jou specifiek opspelen. De doseringen zijn lager dan je in veel literatuur tegen komt, omdat ik het lichaam in staat stel de supplementen effectief te gebruiken, op het juiste moment en het lichaam juist niet teveel te belasten.

Hoe vaak komt HPU voor?

HPU is een aandoening die best vaak voorkomt. Kwantitatief is alleen onderzoek bij vrouwen gedaan, en hieruit bleek dat 1 op de 10 vrouwen deze aandoening had. Maar de processen die vit. B6 en zink nodig hebben, gelden natuurlijk voor mannen en vrouwen. Ook bij kinderen kan HPU trouwens al voorkomen.

Een tekort aan vit. B6 en zink wordt over vele jaren geleidelijk erger. De klachten kunnen er dus insluipen. De klachten worden dan over een aantal jaar geleidelijk erger. Ook kan na een verzwakking van je systeem, bijvoorbeeld na ziekte of een periode van stress, je lichaam ineens niet meer compenseren.

Misschien heb je al jaren best heftige klachten. Of tob je al jaren met wat vage klachten, waar niemand iets van kan maken. Dan zou HPU hier onder kunnen liggen. Wil je meer weten over de mogelijkheden, aarzel dan niet om contact met me op te nemen!