Je Zelf en je immuunsysteem

2-9-2023

Hoe beter jij in je Zelf zit, hoe beter je immuunsysteem werkt. En andersom geldt dat ook. Dus heb je iets chronisch als een auto-immuunziekte, reuma, Lyme of MCAS, dan is het zaak na te gaan waarin je niet helemaal jezelf bent. Hoe zit dat?

 

Je immuunsysteem is een reflectie van je Zelf. Een makkelijk voorbeeld: als jij je aan alles en iedereen ergert, dan gaat je immuunsysteem ook bij het minste of geringste af en krijg je last van allergieën of ontstekingen. En als jij altijd alles maar goed vindt, alles doet voor iedereen en mensen mogen over jouw grenzen, dan is je immuunsysteem ook heel tolerant. Maar te laat met reageren als er een echte boosdoener binnenkomt. Voor iedereen is het natuurlijk een ander aspect. Het kan liggen in een gedragspatroon, of een talent of karaktereigenschap die je niet genoeg hebt ontwikkeld. Of in een compensatiemechanisme na een stressvolle periode.

 

Afgelopen week had ik het met iemand in mijn praktijk over gedrag dat er is ingeslopen op de basisschool. Zij wilde graag bij het groepje stoere kinderen horen. Zo’n beetje alle tieners en kinderen proberen natuurlijk ergens bij te horen! Het wordt pas een probleem als je teveel bij jezelf vandaan gaat. Deze cliënte had zichzelf aangeleerd heel behulpzaam te zijn. Met als gevolg dat ze nu ieders problemen aanvoelt en deze probeert op te lossen. Ook ongevraagd: zodra ze een probleem ziet, schiet ze te hulp. Zij is zo met anderen bezig dat ze eigenlijk niet meer weet waar zij ophoudt en de ander begint. Als je dat de hele dag doet op je werk en in je privéleven, dan is dat erg vermoeiend. En je immuunsysteem weet ook niet meer wat er bij jou hoort en waar het tegenin moet gaan. In het geval van deze cliënte leidde dat tot re-activatie van het Epstein Barr-virus en een burn-out.

 

Gedrag aanpassen is niet eenvoudig. Maar als je je bewust bent van het patroon dat je ziek maakt, dan heb je al een hele belangrijke stap richting genezing gemaakt. Iedereen is uniek en ieders leven loopt anders. Dus in welk aspect jij misschien niet meer jezelf bent, is ook uniek. De truc is natuurlijk om er achter te komen welk aspect dat dan is. Het mooie is, dat jouw lichaam en energie dat al precies weten. Ik hoef het “alleen maar” te vragen. En dat kan met kinesiologie.

 

Dus heb je een langdurige ziekte of vermoed je dat je ergens niet helemaal jezelf bent? Neem dan contact met me op. Ik ga graag samen met jou puzzelen hoe we jouw Zelf sterk kunnen maken!

Behandeling van fysieke en mentale klachten in Gouda