Klachten aan spieren of gewrichten?

20-6 -2021

Klachten aan spieren of gewrichten? Als spieren verkrampt of gespannen zijn, betekent dit niet altijd dat het probleem in de gespannen spier zit. Het is namelijk zo dat zwakke spieren ervoor kunnen zorgen dat gerelateerde spieren verkrampt raken. Heb je bijvoorbeeld last van je achillespees, dan kan het werkelijke probleem in je scheenbeen zitten. Of heb je last van je schouder, dan kan een spier in je bovenarm de oorzaak zijn. Een langdurig te gespannen of te zwakke spier kan spanning op je skelet veroorzaken, zodat je klachten in je gewrichten kunt krijgen.

 

Bij een gespannen spier ben je geneigd om op die spier te werken en deze te kneden of te rekken om ervoor te zorgen dat de spier zich ontspant. Maar zit het werkelijke probleem in een andere, zwakke spier, dan zal de spanning steeds terugkeren. Het is dan zaak om de zwakke spier te versterken en pas daarna, als het nog nodig is, de gespannen spier te laten ontspannen.

 

Met kinesiologie kun je opsporen welke spier, welk probleem heeft. En nog belangrijker, wat voor oorzaak daaronder ligt. Oorzaken die ik in mijn praktijk vaak tegenkom zijn stress of opgeslagen associaties, reactie op een tetanus vaccin (zelfs uit de kindertijd) of een gedragspatroon waarin je lichaam je wil terugtrekken. Door deze oorzaak op te lossen, kan de spier herstellen. Zodat je weer lekker kunt sporten, in de tuin werken, lang achter je computer zitten of wat het dan ook is waar je nu moeite mee hebt. Ik help je er graag bij!