De oorzaken onder Long COVID

7-3-2022

Best veel mensen houden langdurige klachten na een Corona-besmetting. Een officiële schatting is 1 op de 5 mensen die na 4 of 5 weken nog klachten blijft houden. Uit een Noors onderzoek blijkt dat juist jongeren tussen de 16 en 30 na een milde besmetting klachten blijven houden. Meer dan 50% (!) houdt 6 maanden na besmetting klachten als vermoeidheid, kortademigheid en concentratieproblemen. Dus heb jij hier last van, dan ben je zeker niet de enige!

 

Maar wat veroorzaakt nu die klachten op de langere termijn? Alhoewel Corona een relatief nieuwe ziekte is, zijn er inmiddels al veel onderzoeken gedaan om er meer over te weten te komen. De eerste heeft te maken met de receptor waarop COVID-19 binnenkomt. Dat is de ACE2 receptor, een receptor voor een enzym. Deze receptor zit door het hele lichaam: longen, geslachtsorganen, lever, ogen, alvleesklier, huid, maag/darmkanaal, de wand van aderen etc. Het virus komt op deze receptor binnen, maar laat daarna het enzym afnemen. En als er minder enzym is, dan neemt de activiteit van de receptor af waardoor deze uiteindelijk opgeruimd wordt. Zo kunnen er op al deze plekken klachten ontstaan.

 

De tweede mogelijke oorzaak is de theorie dat een besmetting met COVID-19 het Epstein-Barr virus laat reactiveren. Dat virus is het meest bekend als het virus dat Pfeiffer veroorzaakt. Maar ook al krijgt maar een klein aantal mensen Pfeiffer, toch maakt 90% van de mensen een besmetting hiermee door. Dit virus verlaat je lichaam nooit meer en kan reactiveren in tijden van verminderde weerstand. En dit virus werkt op dezelfde ACE2 receptor.

 

Een derde mogelijkheid is dat er, net als bij Pfeiffer, reststukjes van het virus achterblijven. Deze stukjes blijven een immuunreactie veroorzaken, met als gevolg ontstekingen en vermoeidheid.

 

Het is altijd fijn om te weten hoe klachten worden veroorzaakt, maar nog belangrijker, hoe kom je ervan af?? Ik werk zelf met een combinatie van behandelingen en supplementen. De behandelingen zorgen ervoor dat je lichaam gestimuleerd wordt om dingen te doen of juist te stoppen. Ook kan je lichaam stress loslaten over de ziekte, wat je in staat stelt te herstellen. Bepaalde supplementen kunnen je helpen om virusresten op te ruimen, ontstekingen te remmen of schade te herstellen, nèt wat jouw lichaam nodig heeft.

 

Wil je zelf alvast aan de slag, begin dan eens met vitamine D. Het beste werkt het nemen als druppels in olie. En dan mag je wel meer nemen dan de voorgeschreven dosering. Vitamine D laat namelijk de activiteit van ACE2 toenemen, waardoor plekken waar te weinig zit, gestimuleerd worden. Ook is vitamine D ontstekingsremmend. En vitamine D helpt je celkern met energie aanmaken. Genoeg redenen dus om hierin een belangrijke rol te spelen!

 

Heb je last van long COVID en wil je weten wat er in jóuw lichaam speelt? Waar schade is, welke systemen teveel of te weinig doen, wat jij nodig hebt voor herstel? Neem dan contact op. Ik help je graag weer fit en gezond te worden.

Behandeling van fysieke en mentale klachten in Gouda