Moe? Het kan anders!

24-11-2023

Ben je moe? Al lang? Misschien wel een burn-out of iets dat er op lijkt? Daar is wel degelijk wat aan te doen. Laat je niet belemmeren en leef je leven!

 

Vermoeidheid komt veel voor en is er in alle gradaties. Er is ook altijd wel een reden te verzinnen waarom je moe bent. Maar als vermoeidheid aanhoudt, dan is er meer aan de hand. Als je veel stress hebt of gedoe op je werk, dan denk je misschien (of mensen in je omgeving) dat het daar aan ligt. En dat kan natuurlijk. Maar er is altijd een samenspel tussen lichaam en geest. Als je mentaal of emotioneel overbelast bent, dan vliegt je lichaam ook ergens uit balans. En als je lichaam ergens last van heeft, dan wordt je ook gevoeliger voor stress. In mijn praktijk komen die twee samen.

 

Voor vermoeidheid zijn een aantal lichamelijke oorzaken waar je misschien niet zo snel aan denkt. Ik zal er hier een paar uitleggen. De eerste is een allergie voor ascorbinezuur, beter bekend als vitamine C. Een super belangrijke stof die je natuurlijk voor een hele lijst functies nodig hebt, waaronder energie aanmaken. Toch kun je hier allergisch voor zijn en de oorzaak ligt dan in een tetanus vaccinatie die je ooit gehad hebt. Je lichaam heeft een verkeerde reactie onthouden van de vaccinatie. Iedere keer als je vitamine C binnenkrijgt, geeft je lichaam een lichte tetanus reactie. Dan werkt de rem op je zenuwstelsel niet meer goed. Naast de vermoeidheid zijn er dan vaak spierklachten in bijvoorbeeld rug of nek, of moeite met concentratie of prikkels.

 

Een andere oorzaak die ik vaak tegenkom in mijn praktijk is het Epstein-Barr virus. Dat is het virus dat de ziekte van Pfeiffer veroorzaakt. Nou krijgt lang niet iedereen Pfeiffer, maar toch raakt iedereen besmet met dit virus. Het vervelende van dit virus is, dat het nooit meer uit je lichaam gaat. Als je immuunsysteem het eenmaal onder controle heeft, dan trekt het virus zich terug op een rustig plekje om zijn kans af te wachten. Bijvoorbeeld in je ruggenmerg of je alvleesklier. In een tijd waarin je minder belastbaar bent, door stress of een andere ziekte, komt het virus weer tevoorschijn en gaat dan langzaam groeien en je lichaam gebruiken voor zijn eigen overleving. Tsja, niet zo’n fijn idee inderdaad.

 

Dan zijn er nog andere oorzaken zoals “gewone” allergieën, waar je ook heel moe van kunt worden, en belasting van metalen door amalgaam vullingen.

 

Afgelopen week had ik een cliënte in mijn praktijk die zei dat ze me erg dankbaar was. Ze kwam pas voor de derde keer, maar voelde zich nu al meer zichzelf en kón weer wat. Haar aanleiding voor mijn behandeling was een combinatie van Long COVID en burn-out. Nou vind ik dat natuurlijk altijd fijn om te horen, maar een half leven kan nog steeds een heleboel verbetering gebruiken. Dus we werken lekker verder. Maar het gaf haar al moed dat het dus echt kon, dat ze uit dit dal kon komen. Wil jij dat ook? Neem dan contact met me op!