Vitamine C, niet altijd goed?!

1-6 -2021

Vermoeidheid, spierklachten, rug/schouder/nekklachten, concentratieproblemen. Veel gehoorde klachten in mijn praktijk. Wat ik bij mensen met deze klachten vaak tegenkom, is dat ze allergisch zijn voor vitamine C. Dat klinkt misschien raar. Want je hebt vitamine C nodig voor een lange lijst processen in je lichaam. Dus hoe kan dat??
De oorzaak hiervan ligt in een tetanus vaccinatie. Zelfs als die heel lang geleden is geweest, in je kindertijd. Sommige mensen bouwen als gevolg hiervan een allergie op voor ascorbinezuur, beter bekend als de wateroplosbare vorm van vitamine C. De wetenschappers zijn er nog niet uit wat tetanus en vitamine C met elkaar te maken hebben, maar ze weten wel dàt het met elkaar te maken heeft. Als iemand namelijk de ziekte tetanus krijgt, dan keldert het vitamine C niveau. En als je zo iemand dan vitamine C geeft, dan werkt het als een soort medicijn.
Mensen die deze koppeling hebben vastgehouden, zijn dus eigenlijk allergisch voor vitamine C. Maar ze kunnen, als ze vitamine C eten, ook een lichte tetanus reactie krijgen. Dat betekent dat de rem van je zenuwstelsel gaat. Dat kan leiden tot verhoogde spierspanning, maar ook drukte in je hoofd.
Herkenbaar voor jou, of iemand in je omgeving? Probeer dan eens het volgende uit. Eet een paar weken geen fruit, ook niet gedroogd. Groente kan wel. En vermijd sorbitol. Dat is een kunstmatige zoetstof en zit bijvoorbeeld in zoetjes en tandpasta. In die periode neem je dan ascorbyl palmitaat. Dat is vetoplosbare vitamine C en je lichaam herkent dat niet als probleem. Op deze manier vermijdt je irritatie van je lichaam, en je stopt er iets goeds in. Sommige van mijn cliënten worden hier fan van. Want het is echt goed spul.
Ga je je in deze periode beter voelen? Dan heb je de boosdoener gevonden. Je kunt ermee verder gaan, of langskomen in mijn praktijk zodat we je reactie kunnen oplossen. Als je geen fruit eet mis je toch veel lekkers, en ook specifieke voedingsstoffen. Dat is voor een paar weken niet erg, maar moet je ook geen maanden volhouden. Ga je je niet beter voelen van deze maatregelen, dan is er iets anders aan de hand. Dan moet je nog voor jezelf bepalen of je de klachten accepteert, of dat je er iets aan wil doen. Ik ben ik in ieder geval erg benieuwd naar je ervaringen!
Behandeling kind