Het Epstein-Barr virus

Oorzaak onder vermoeidheid, ontstekingen, auto-immuunziektes, angsten en duizeligheid

22-8-2023

Ja je leest het goed, er is een virus dat de oorzaak is van veel ziektebeelden en nog meer dan hier staat. Dus heb jij hier last van, of van iets vaags waar nog geen oplossing voor is gevonden, lees dan zeker even verder!

 

Eerst even de basis. Het Epstein-Barr virus (EBV) is het meest bekend als het virus dat de ziekte van Pfeiffer veroorzaakt. Een klein deel van de mensen krijgt Pfeiffer, maar het virus is toch veel wijder verspreid. Namelijk 95% van de mensen heeft antistoffen tegen dit virus. Je hebt het dan als een soort griepvorm gehad. Het EBV behoort tot de herpes familie van virussen en zo’n virus kenmerkt zich doordat het nooit meer uit je lichaam gaat. Heeft je immuunsysteem het eenmaal onder controle, dan trekt het virus zich terug in verblijft in een soort slaaptoestand in bijvoorbeeld je lever of in je B-lymfocyten. In een periode van verminderde belastbaarheid, dus als je een andere ziekte krijgt of in een stressvolle periode zit, kan het virus reactiveren. En dan ben je er niet met een weekje griep van af, maar dan wordt het virus langzaam sterker en gaat zich langzaamaan bemoeien met het aansturen van je lichaam. Het virus is zo slim geëvolueerd dat het jouw lichaam gaat gebruiken om in leven te kunnen blijven. Het laat stofjes afgeven die je immuunsysteem activeren, maar niet tegen het virus. Zo blijft het virus buiten schot maar is er wel van alles aan de hand in je lichaam. Eigenlijk worden alle klachten die je hebt niet veroorzaakt door het virus, maar door de acties van je eigen immuunsysteem.

 

Klachten die het Epstein-Barr virus als onderliggende oorzaak kunnen hebben:

  • Chronische vermoeidheid
  • Zenuwpijnen/fibromyalgie
  • Ontstekingen in bijvoorbeeld gewrichten
  • Hartkloppingen
  • Duizeligheid en tinnitus
  • Brain fog
  • Angsten
  • Ziekte van Graves en Hashimoto
  • Allergieën en darmklachten

In mijn praktijk kom ik EBV heel vaak tegen als onderliggende oorzaak van een klacht. Mijn behandelingen bestaan dan uit een combinatie van kruiden en kinesiologie. De behandelingen met kinesiologie zijn er op gericht om het lichaam de stress van de klachten los te laten, maar ook om het lichaam te vertellen welke acties wèl de bedoeling zijn. Vaak is er een relatie met een gedragspatroon. Want hoe heeft dit virus zó jouw immuunsysteem kunnen omzeilen? Dan is er een karaktereigenschap die ondergesneeuwd is, of een talent dat niet is ontwikkeld, of aangeleerd gedrag in een stressvolle periode. Ook naar deze inzichten gaan we op zoek, omdat die belangrijk zijn in het terugkrijgen van de controle over je immuunsysteem. Kruiden ondersteunen de behandeling in het doden van het virus en het reguleren van je immuunsysteem.

 

Dus heb je iets van deze klachten en vraag je je af of het Epstein-Barr virus eronder zou kunnen liggen? Neem dan contact met me op. Ik help je graag!

Behandeling van fysieke en mentale klachten in Gouda