Hoe kies je een goed supplement?

2-4-2021

Iedereen slikt wel eens wat supplementen. Maar hoe weet je nou of je een goede soort hebt? Want er is zoveel aanbod! Daarom van mij een tip hoe je dit kunt checken bij de ingrediënten.
Een eerste check is of de echte namen van een vitamine bij de samenstelling/ voedingswaarde staan. Bijvoorbeeld voor vit. B12 cobalamine, en niet alleen B12. Als er alleen B12 staat, is dit een eerste teken van matige kwaliteit.
De volgende check moet je doen bij de ingrediënten, niet bij de samenstelling/ voedingswaarde. Veel mineralen worden aangeboden in een oxide-vorm. Deze vorm kan je lichaam niet opnemen. Ook te herkennen aan de uitgang fosfaat of sulfaat. Magnesium, een heel belangrijk mineraal, wordt vaak in deze vorm aangeboden. Dan staat er magnesiumoxide. Maar hier heb je dus niets aan! Het beste is een vorm met de uitgang orotaat, citraat of chelaat.
Let ook op de herkomst van de fabrikant. In Amerika bijvoorbeeld zit voldoende zink en selenium in de grond. In Nederland niet. Een multi uit Amerika bevat daarom mogelijk geen zink en selenium, terwijl je dat wel nodig hebt.
Tot slot nog een kleine waarschuwing. Je kunt niet alle vitaminen ongestraft bijslikken. B-vitamines bijvoorbeeld kunnen gaan stapelen, en dan worden ze schadelijk. Neem dus alleen extra vitaminen als je echt denkt dat je het nodig hebt. Wil je iets extra’s nemen, neem dan een multi met alleen mineralen. En als je zeker wilt weten of je iets nodig hebt, dan kan ik dat voor je uittesten 😉.
Behandeling van fysieke en mentale klachten in Gouda